Zera & Laja Esküvő

2021.01.25 15:13 cssninja

Zera & Laja személyében is rendkívül kedves párt ismertem meg, élmény volt velük  a szervezés időszaka, sok-sok örömteli pillanattal.

Nagyon jó érzés volt látni, szemükben a boldogságot, az egymás iránt érzett tiszta, szerelmet és az összetartozást.

Lajos a megismerkedésük során nagyon megható és szívhez szóló leveleket is írt Zerának.

Az eredeti hagyományoknak megfelelően volt kikérő és vőlegény ,,búcsúztató” is, zenekari kísérettel.

Miutàn a vőlegény elbúcsúzott szüleitől, családjától, vendégeivel és a vőféllyel átmennek a ,,lányos házhoz”, ott a vőfély, a vőlegény nevében bebocsátást kér, aminek az örömapa eleget tesz.

Megesik, hogy furmányos kérdésekre kell megfelelni, vagy feladatot teljesíteni  bizonyítva ezzel a vőlegény rátermettségét.

A vőfély versben szólva megkéri az örömapát, hogy hozza ki az eladó sorban lévő lányát.

A vőfély az ő nevében is elmondja a  búcsúzó szöveget a család és barátok felé.

A kikérést követően, a szertartások között a vendégek esküvői menetbe rendeződnek.

Kínálgatás

Az esküvői menetet sokan megcsodálják, integetnek. Szokás ilyenkor legalább egy kosár pogácsával, vagy pár tálca süteménnyel kínálni a kapuban állókat, és ezzel egy kicsit megköszönni a jókívánságaikat, gondoljanak csak rájuk szeretettel!

A templomi esküvő Zera szülőfalujában volt, ami szintén nagyon megható volt.

A polgári és a lakodalom helyszíne: Balatonlellén található, a Balatontól kb. 3 km-re egy  lenyűgöző birtok,  ahonnét nem hiányozhat a sok ló sem. A hétköznapi pezsgő világból kicsit elmenekülve egy balatoni közelségű, a Rádi-tavakkal körül ölelt komplexum várja itt a felfedezni vágyókat.

A polgári ceremónia és előtte a vendégfogadás egy kis borkóstolóval egybekötve a birtokon található boros pincében ( itt a 180 éves Magyar Borok Pincéjében pedig megtalálható a magyarországi 22 borvidék kiállítása, emellett bemutatják a hazai pezsgőket és eredet védett pálinkákat) került megvalósításra, mely így rendkívül egyedi ill. különleges volt. Maga a szertartás is teljesen egyedi volt, mert bele lett ,,szőve” a pár megismerkedése ill. a szerelmük története, nagyon megható volt.

A hagyományos elemek végig kísérték az egész estét, hogy még egyet említsek, ilyen volt a grillázs torta: az esküvőre készített, és az újdonsült házasok által együtt összetört grillázstorta, annak a kifejezője, hogy a pár ezentúl mindent együtt csinál majd, ahány darabra hullik a torta, annyi év boldog házasság vár rájuk!

Isteni, hagyományos lagzis menüsor elfogyasztása és a nyitótánc után pedig fergeteges buli kezdődött hajnalig.

Egy szív: fél szárny.
Most már repülhetsz…”
/Illyés Gyula/

Fotók: Juhász László
Helyszín: Gasztro Élménybirtok-Rádpuszta ( Balatonlelle)